Tiltredende medlem

Maria Aasen-Svensrud

Maria er stortingsrepresentant for Vestfold og sitter i finanskomiteen på Stortinget.

Maria Aasen-Svensrud

Jeg heter Maria og er 41 år. Jeg bor i Åsgårdstrand og har to barn. Jeg er barne- og ungdomsarbeider og har en brei utdanning innen pedagogiske fag og samfunnsfag. Min arbeidserfaring er fra undervisning i både fengsler og videregående skole. Jeg har arbeidet i barnehage, SFO og mye med ungdom. Jeg har også god arbeidserfaring fra flere forskjellige organisasjoner. Jeg sitter i dag på Stortinget og representerer Vestfold, er med i Arbeiderpartiets sentralstyret og er partiets kriminalpolitiske talsperson.

Gjennom arbeidet som lærer i fengsel, ble jeg klar over hvor viktig det er for hver og en av oss at de som sitter bak murene er mindre kriminelle når de slipper ut, enn det de var når de ble satt inn. De aller fleste skal igjen samhandle med samfunnet igjen og bli noens nabo. Derfor har jeg lagt mye vekt på arbeidet med kriminalomsorgen i mitt arbeid, som medlem av Justiskomiteen på Stortinget. 

Ingenting skjer i et vakuum. For eksempel er det sånn at dersom vi som et felleskap ikke stiller opp for folk som har det vanskelig i barne- og ungdomsårene, ja da må vi gjøre jobben seinere. Mennesker som sliter med rusproblematikk, gjeldsproblematikk eller gjentagende lovbrudd, må selvsagt ta ansvar for egne handlinger, men vi som fellesskap må også bære vår del av dette ansvaret. Det betyr en rettferdig og god ruspolitikk, et sterkt rehabiliterende tilbud for folk i fengsel, rett og slett en sterk velferdsstat for oss alle!

Som sosialdemokrat, er jeg levende opptatt av rettferdighet og solidaritet. Jeg er overbevist om at ingen er fri – før alle er fri. Derfor må fellesskapet fortsatt kjempe mot diskriminering, hat og trusler. Vi må holde fanen høyt for likestilling, inkludering og et sterkt fellesskap. Jeg har ledet Arbeiderpartiets arbeid mot hat, sjikane og hets på nett og jeg deltar aktivt i kvinnenettverkets arbeid.

På barnerommet til bestevenninnen min, ble jeg introdusert for The Beatles i svært ung alder. Jeg forstod ikke tekstene, men elsket musikken. The Beatles og musikk har fulgt meg gjennom hele livet, fra sang i barnegospel og Ten Sing til å være pubtrubadur i Syden. Fremdeles er gitaren aldri langt unna, selv om tiden til å øve har blitt noe mindre. 

Jeg er skikkelig glad i Vestfold og kjenner Vestfolds havner og skjærgård inn og ut etter mange aktive år som jolleseiler. Så er det heller ikke mulig å være fra Horten, uten å kjenne en enorm stolthets over Hortens særegne, avslappet og kule stil. Vi er stolt av Verven, Ørn, Falk, Kroa, Pøbben og alle de fine og kreative folka i byen vår. Likevel har Åsgårdstrand en helt spesiell plass i hjertet mitt, med Naustet pub, hvor jeg jobbet som bartender i mange år og barnehagen som jeg var lærling i. Vi har Munch, hvite småhus, spennende kunstnere og varme dager på stranda.

Vestfold har det meste! Fra industri og innovative teknologibedrifter, vikinger og borrehaugene til middelalderbyen Tønsberg, hvalfangerbyen Sandefjord, kreative elever og engasjerte seniorer. Jeg er vokst opp på gård og er selvsagt svært stolt over matproduksjonen i fylket vårt.  

Å være ombudsperson, ambassadør og representant for Vestfold på Stortinget, er virkelig en glede!

  • Har tilbrakt store deler av barne- og ungdomsårene enten i seilbåt eller i kirkekor.

  • Kan bli rørt til tårer av et godt fagligpolitisk samarbeid. 

  • Elsker byen Liverpool, så derfor er det en selvfølge at jeg elsker fotballklubben Liverpool og The Beatles.